Skip to main content
Waddenhaven Texel
Waddenhaven Vlieland
Waddenhaven Terschelling
Waddenhaven Ameland
Waddenhaven Schiermonnikoog

Veilig en verantwoord naar

Waddenhaven Schiermonnikoog

Vaarinformatie Waddenhaven Schiermonnikoog

Bij een vaartocht naar Schiermonnikoog is een diepgang tot ca. 1,40m raadzaam, rekeninghoudend met het getij. De haven valt bij eb bijna droog zodat u dan in het zachte slik ligt. Aan de oostzijde naast de haven kunnen schepen droogvallen. Contact met de havenmeester: 0519-531544 of marifoon kanaal 31.

 • Gebruik de actuele zeekaart 1811.3 van het westelijk waddenzeegebied.
 • Neem voorzorgsmaatregelen voor veiligheid zoals marifoon, zwemvesten en noodsignalen.
 • Kijk naar de weersvooruitzichten en let vooral op de windverwachting.
 • Houd uw marifoon stand-by en luister de weerberichten uit.

Routes naar Waddenhaven Schiermonnikoog

Vanuit Lauwersoog: vertrek een half uur voor HW Lauwersoog. Afstand 5 mijl, vaartijd 1 uur (met even wat tegenstroom) mede afhankelijk van windsterkte en motorvermogen. Na de havenhoofden in NW richting naar de Z18 of Z16. Bij de Z14-BZ15 moet er een keuze gemaakt worden:

Vanuit Lauwersoog, schepen tot ca. 1.40m diepgang: via Zoutkamperlaag richting Z8-GL1. Via de Glinder (groene tonnen aan stuurboord houden) naar scheidingston GL4-GvS5. Dan in oostelijke richting in de Groote Siege tot de Reegeul en daarna de betonning volgen van deze ondiepe en smalle geul tot de kop van de haven.

Vanuit Lauwersoog, 1.10m diepgang: via de Geul van Brakzand, het laatste stuk te passeren van 2 uur voor tot 1 uur na HW. Groene tonnen aan bakboord houden tot scheidingston GZ1-BZ2. Dan in oostelijke richting in de Groote Siege tot de Reegeul en daarna de betonning volgen van deze ondiepe en smalle geul tot de kop van de haven.

Vanaf Ameland via de Noordzee: volg de route door de Reegeul langs de veerbootsteiger richting Westgat Ameland. Vanaf de laatste boei WA1 bovenlangs het Bornrif en de vlakte van Ameland richting Westgat Schiermonnikoog. Bij het Gat van Schiermonnikoog oostwaarts tot de Reegeul. Dan de betonning volgen van deze ondiepe en smalle geul tot de kop van de haven.

Vanaf Ameland via het Wad: volg de route door de Reegeul langs de veerbootsteiger, dan het Veerbootgat en vervolgens over het wantij via het Zuiderspruit, Friesche Wad, Wierumer Wad en Paesenrede. U komt dan uit in de Zoutkamperlaag en gaat dan stuurboord naar Gat van Schier en de Groote Siege. Vanuit de Groote Siege naar de Reegeul en dan de betonning volgen van deze ondiepe en smalle geul tot de kop van de haven.

De actuele diepte- en getijden tabellen

Omdat de diepte in de vaargeulen voortdurend wisselt, verschijnen enkele malen per jaar nieuwe dieptetabellen, zowel van het westelijk als van het oosterlijk Waddezeegebied.

Marifoonkanalen in het waddengebied Schiermonnikoog

 • kanaal 64: Robbengatsluis Lauwersoog
 • kanaal 5: Zeeverkeerspost Schiermonnikoog.
  Scheeps- en weerberichten 30 min. na elk even uur.

 • kanaal 16: Kustwachtcentrum
  nood-, spoed en veiligheidsverkeerstormwaarschuwingen,aankondiging weerbericht
 • kanaal 4: Centrale meldpost Waddenzee.
  Melden verontreiniging, ontbrekende vaarwegmarkering, verstoringen van de natuur en informatie over het weer en de Waddenzee.
 • kanaal 31: Waddenhaven Schiermonnikoog
 • kanaal 23 en 83: Kustwachtcentrum Den Helder

Media

In het blad Motorboot stond een interessant artikel over hoe vanuit het binnenwater naar de Waddenhavens Schiermonnikoog en/of Ameland te varen.

Het blad SLOEP! publiceerde hoe je met je sloep naar Schiermonnikoog vaart.